Informatii cu privire la migrarea mailbox-ului institutional

 • Care este diferenta dintre termenii adresa de e-maile-mailmailbox, client de mail si webmail?

 1. adresă de e-mail are forma [utilizator]@[subdomeniu].[domeniu].[TLD], unde [domeniul] este adresa sitului web care acordă serviciul de e-mail, [subdomeniu],acolo unde este cazul, este un domeniu care face parte dintr-un domeniu mai larg, iar [TLD] este extensia de localizare geografică a domeniului. Aceasta este echivalentul adresei de rezidenta a unei persoane in sistemul postal.
 2. Un e-mail este un mesaj distribuit prin mijloace electronice de la utilizatorul unui calculator la unul sau mai multi destinatari prin intermediul unei retele. Acesta este echivalentul unui plic in sistemul postal.
 3. Un mailbox este destinatia la care sunt livrate mesajele de posta electronica. Acesta este echivalentul unei cutii postale in sistemul postal.
 4. Un client de e-mail (cititor de e-mail) este un program de calculator folosit pentru a accesa si a gestiona e-mailurile unui utilizator. Acesta stocheaza pe calculator e-mail-urile, facandu-le accesibile chiar si atunci cand nu exista conexiune la internet, insa acesta actualizeaza pe serverul de e-mail toate schimbarile efectuate imediat cum exista conectivitate la acesta.
 5. Webmail (sau e-mail web-based) este orice client de e-mail implementat ca o aplicatie web, accesat prin intermediul unui browser web. E-mail-urile sunt stocate pe un server al furnizorului serviciului de e-mail si pot fi accesate doar cand exista conexiune la internet.
 • Care este corespondenta termenilor de mai sus in cadrul ASE?

 1. Adresa de e-mail este de forma prenume.nume@ase.ro sau prenume.nume@[acronimfacultate].ase.ro.
 2. Mailbox-ul pe care erau livrate e-mail-urile pana la momentul migrarii este http://mail.ase.ro. In cele ce urmeaza va fi referit ca mailbox vechi. Mailbox-ul pe care sunt livrate e-mail-urile din momentul migrarii este http://mail.google.com, iar in cele ce urmeaza va fi referit ca mailbox nou.
 3. Clientii de e-mail folositi de majoritatea angajatilor/colaboratorilor institutiei sunt Microsoft Outlook si Mozilla Thunderbird, dar exista si alti clienti de e-mail.
 4. In lipsa unui client de e-mail, adresa WEB(webmail) la care se pot verifica e-mail-urile primite pana la momentul migrarii este http://mail.ase.ro, iar adresa WEB(webmail) la care se pot verifica e-mail-urile primite dupa momentul migrarii este http://mail.google.com.
 • Ce se intelege prin "migrarea mailului in ASE"?

In cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti s-a schimbat mailbox-ul in care sunt livrate e-mail-urile institutionale. ADRESA DE E-MAIL A RAMAS ACEEASI! 

Incepand cu data migrarii domeniului/subdomeniului, e-mail-urile au incetat sa mai fie livrate in mailbox-ul vechi, fiind transmise direct catre mailbox-ul nou. MAILURILE NU S-AU PIERDUT, acestea pot fi verificate pe o perioada limitat pe mailbox-ul vechi. Schimbarea mailbox-ului implica date de autentificare diferite, asadar, acesta este motivul pentru care pentru autentificarea pe mailbox-ul nou ati primit date de autentificare diferite fata de cele folosite pana la momentul migrarii. Datele de autentificare pentru mailbox-ul vechi raman neschimbate. 

 • Ce pot face in aceasta situatie?

Daca in mailbox-ul vechi aveti e-mail-uri care trebuie consultate la un moment ulterior, solutia este sa va mutati acele mailuri din mailbox-ul vechi, in mailbox-ul nou. Pentru realizarea mutarii e-mail-urilor propunem configurarea intr-un client de mail a ambelor mailbox-uri si mutarea e-mail-urilor considerate necesare din mailbox-ul vechi in cel nou cu "drag and drop". Intrucat mailbox-ul nou este limitat la o capacitate maxima de 30 GB, este recomandat sa mutati doar e-mailurile necesare. Metoda propusa permite mutarea in grup a mailurilor(ca urmare a selectiei multiple), nu presupune mutarea tuturor e-mail-urilor unul cate unul.

Tutorialul pentru mutarea e-mail-urilor folosind clientul de e-mail Microsoft Outlook este disponibil aici.